Vandaag gaan de koeien van de boerderij naast de vijver voor het eerst naar buiten. Het is feest. De reiger kijkt goedkeurend toe. In de hoogspanningsmast zit een torenvalk. Deze heeft belangstelling voor de duiven die rondvliegen. De vink, fitis en zwartkop zitten verscholen in de bomen. Aan de rand van het water rusten aalscholvers uit. Restanten van het broedkleed zijn zichtbaar. Als Nancy en ik weer richting huis gaan, valt mijn oog op een grote kei of helm. Hee, het is een geelwangschildpad. Deze moerasschildpad is waarschijnlijk gedumpt. Triest. Bij een goede terrariumverzorging kunnen ze 30 tot 40 jaar oud worden. Maar liever laten leven in hun natuurlijke habitat, een gematigd tot subtropisch klimaat (centrale en zuidelijke staten van de V.S.). Als ik rond 18.30u nog even kijk, het 'golden hour' is perfect voor fotografie, zie ik weinig meer dan een witte kwikstaart. Maar goed, deze poseert wel mooi.
zaterdag 29 april 2023
Retentiegebied 't Genseler
vrijdag 28 april 2023
Rondje vijvers 't Genseler
Een frisse neus halen, het regent nu niet. Ik hoor een tjiftjaf, maar zie 'm niet. Wat ik ook hoor is de zang van een fitis. Even zoeken. Ja hoor, daar zit ie. Een paartje zwartkoppen zit in de buurt. Er vliegen weer veel zwaluwen vlak boven het wateroppervlak. Het lijkt dat er een op wacht moest in de top van een boom.
Kristalbad
woensdag 26 april 2023
't Genseler, retentiegebied
Even kijken of er nog wat leuks te zien is bij de vijver. Ik ben nog maar net de Amstelstraat uit of ik zie al een paar boomkruipers. Ze zijn niet bont gekleurd, toch maken ze op mij altijd indruk. De kromme spitse snavel doet wat denken aan een hechtnaald. In de jonge bomen zit een zwartkop. Op de foto is de kruin goed te zien, een prachtig punkkapsel. Niet dat ik de foto bewust op deze wijze heb genomen, deze zangvogel weigert een mooiere pose voor mij aan te nemen. De tuinfluiter had ik op 't Genseler nog niet eerder gezien. Ligt waarschijnlijk meer aan mij dan aan de tuinfluiter. Het valt me op dat er veel zwaluwen laag over het water scheren. De muggen en andere insecten vliegen dus laag. Enkele zwaluwen rusten uit in de rietkraag.
zondag 23 april 2023
't Genseler retentiegebied
Blauwe lucht. Fijne temperatuur. Net een uurtje beschikbaar om rond de vijvers te lopen. Op de kant zit een eend met haar kuikens. Iets verder de kleuren blauw en oranje. IJsvogel. Ik had hem, ja het is een mannetje, al een tijdje niet gezien. Het wordt ook moeilijker door de bladeren die verder uitkomen. Een reiger zit aan de slootkant. Nancy en ik zoeken een tijdje naar de tjiftjaf die goed te horen is, maar nauwelijks te vinden. Eindelijk krijg ik de vogel in beeld. Een waterhoen zwemt voorbij. Dan ineens een buitenkansje. Een boerenzwaluw op een tak. Meestal zie je ze vliegend. Uiteindelijk een ontspannen wandelingetje met pareltjes.
zaterdag 22 april 2023
't Genseler retentiegebied
Over een kleine week is het pinksteren. Ja, dan zijn pinksterbloemen wel op tijd. Ze staan mooi te wezen in het gras rond de vijvers van het retentiegebied. Enkele futen duiken telkens onder water. Meerdere pogingen om een visje te verschalken mislukken. Daar zit een fitis, een boszanger. Ik hoor een zacht, aflopend riedeltje. Ook zo'n moeite om de tjiftjaf en de fitis uit elkaar te houden? Een tjiftjaf behoort ook tot de boszangers. Veel variatie in de zang is er echter niet. Tjif-tjaf. De huismus heeft ook al niet veel noten op de zang. Toch is het getjilp van rustgevende schoonheid.
![]() |
pinksterbloem |
donderdag 20 april 2023
Overtoom Middelveen, Dakhorst, Businesspark XL
Er wordt regen verwacht. Ook is de temperatuur laag. Houdt het Johan en mij tegen om eropuit te gaan? Nee dus. We krijgen het gelijk aan onze kant. Wel koud, maar tenminste niet nat. Eerst kijken we bij Overtoom Middelveen. Er zit een gele kwikstaart in het gras. Enkele putters laten zien waarom ze ook wel distelvinken heten. Er zijn slechts enkele grutto's. Maar wel een parend stelletje! Bijzonder om dat vast te leggen. Bij de Dakhorst hebben we geen geluk. Het is er opvallend rustig. Dan gaan we door naar Businesspark XL bij Almelo. Je zou het niet verwachten, maar achter de blokkendozen bevindt zich een prachtig natuurgebied. Het is een deel van de Doorbraak. We zien verschillende vogels. De beflijster hadden we nog niet vaak gezien. Aan de waterkant foerageert een grote gele kwikstaart. Daar waar het water uitkomt in het Twentekanaal ontwaren we een ijsvogel. Wel op grote afstand, maar toch.
dinsdag 18 april 2023
De Borkeld
Vandaag staat De Borkeld op het programma. Dit natuurgebied is circa 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en een stuk hoogveen. Omdat we vandaag met zijn vieren wandelen, nemen Johan en ik ons voor niet te vaak stil te gaan staan om foto's te maken. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij de eerste de beste boompieper worden de lenzen al gericht. Zelfs voor een 'ordinaire' vink houden we halt. We worden helemaal enthousiast als we bonte vliegenvangers zien. Nu nog mooier in beeld te krijgen dan gisteren. De wandeling gaat over de Apenberg en Friezenberg en we komen in landelijk gebied. Boerderijen met vee in de wei. Na een kilometer of 12 komen we weer in bos en hei van De Borkeld, waar de krentenbomen in bloei staan. Verscholen tussen de heide ligt een reekalf, slechts een deel van zijn kopje is te zien. Ik blijf uit de buurt. Een grote lijster lijkt ons uit te zwaaien.