zondag 29 juni 2025

Engbertsdijksvenen

Het wordt vandaag warm. Om 7.00u zijn Johan en ik dan ook al in de Engbertsdijksvenen. De lucht is helder en de temperatuur loopt aardig op. We proberen eerst de spotvogel te vinden. Dat lukt, echter alleen op gehoor. De spotvogel houdt zich schuil in de struiken. Dan zoeken we toch de waterral. Deze is gezien in de plas verderop. Na een tijdje zoeken zien we de juveniel en maken we foto's. De ochtend is nu al geslaagd. Maar helemaal, als we de grauwe klauwier ook duidelijk zien op verschillende plekken. Er zijn meerdere broedparen. Nadat we nog een buizerd, boompiepers, fitis, geelgors, roodborsttapuiten en boerenzwaluwen hebben bewonderd, gaan we langs bij de Oosterweilanden. Een mooie verassing is de solitaire lepelaar tussen de kieviten en ganzen. Terug in Hengelo zweeft een ooievaar boven ons huis. 

Waterral




grauwe klauwier





buizerd



geelgors


fitis



roodborsttapuit



boompieper



boerenzwaluw



lepelaar





ooievaar




vrijdag 27 juni 2025

Op stap met professional bird guide Muttar Barry

Goede vriend Luch belt me op en vraagt of ik het een goed idee vind om een professionele vogelspotter een ochtend mee te nemen. Hij kent deze via zijn buurvrouw. Ik ga graag op het verzoek in en om 7.00u sta ik bij de buren van Luch voor het huis. Het regent, da's nou jammer. Een opgewekte man komt het huis uit lopen en stelt zich voor als Muttar Barry. Hij komt uit Gambia en is 'Professional Bird Guide, Member Gambia Bird Watching Association'. Het klikt meteen. We besluiten ons weinig aan te trekken van de regen, buienradar geeft aan dat het rond 9.00u droog zal worden. We gaan naar de Engbertsdijksvenen, waar ik grauwe klauwieren weet te zitten. Van Everard hoorde ik dat er ook spotvogels te zien en horen zijn. Dat Muttar professional is, is al snel duidelijk. Hij ziet en hoort ongelooflijk snel. De Engelse namen worden genoemd en soms zelfs de Nederlandse. Dat laatste komt omdat hij in Gambia vaak Nederlandse vogelaars begeleidt. Veel foto's maak ik niet, omdat de omstandigheden niet optimaal zijn. Naast de vogels op de foto's hieronder zien en horen we ook nog de kneu (common linnet), de grasmus (whitethroat), de buizerd (buzzard) en de spotvogel (icterine warbler). En dan ben ik er vast nog een paar vergeten. Op de terugweg laat ik Muttar de zwaluwwand zien bij Vriezenveen, waar hij van onder de indruk is. Bij de zandafgraving Oosterweilanden zien we nijlganzen (Egyptian geese) en brandganzen (barnacle geese). Een drietal kleine plevieren (little plovers) scharrelen rond. Muttar lijkt het een goed idee als ik Gambia bezoek, hij treedt graag op als gids. Dat houd ik zeker in gedachten. Gambia staat al lang op mijn verlanglijst. Bij terugkomst nemen we hartelijk afscheid. Ik beloof Muttar enkele foto's te sturen van deze geslaagde ochtend, niet de beste foto's door het weer, maar wél met een verhaal!

Muttar Barry

blauwborst (bluethroat)

geelgors (yellowhammer)

grauwe klauwier  (red backed shrike)

boompieper (tree pippit)

grauwe klauwier  (red backed shrike)

roodborsttapuiten (stonechats)


zaterdag 21 juni 2025

Vogelhut bij Holten

Heb je zin om mee te gaan naar een vogelhut? Die vraag stelde Elma me een paar dagen geleden. Ja, heel graag zelfs was mijn antwoord. Ik sta om 4.30u op en rijd richting Holten. Elma en Harry staan bij een afgesloten weg. Vandaag is er een triatlon. Niet getreurd, het hek schuiven we aan de kant. De atleten komen pas vanmiddag. We zetten alles klaar, waaronder kipkluifjes voor een buizerd. Die schijnt er vaak te komen. We hebben de deur van de hut nog niet gesloten of het spektakel begint. Wat een vogelrijkdom. Harry en Elma zijn doorgewinterde vogelaars. Dat is te merken, ik hoor relevante informatie over de gevederde vriendjes. We hebben het bovendien heel gezellig. De inwendige mens wordt niet overgeslagen. Koffie, broodjes, koeken, worst. Natuurlijk houden we onze ogen gericht op wat daarbuiten gebeurt. Wat maakt op mij de meeste indruk? De kuifmees! Daarvan heb ik in mijn archief maar een armetierige foto. Vandaag voor mij enkele topfoto's. De gekraagde roodstaart gaat aan mijn neus voorbij, niet aan die van Harry en Elma. Mazzelaars. Maar nu zonder gekheid, hieronder wat we fotograferen in alfabetische volgorde. Een topdag, met dank aan Elma en Harry!

Appelvink (3), bonte vliegenvanger (4), buizerd (4), eekhoorn (2), fitis (4), gaai (2), gekraagde roodstaart (0), grote bonte specht (3), gewone oeverlibel (1), Ietwat onduidelijk, tjiftjaf of fitis (2), kuifmees (2), matkop (3), roodborst (3), sperwer (3), staartmees (2), tjiftjaf (3), vink (1), zanglijster (3), zwartkop (4)